budynek biurowo- mieszkalny Bialany Wrocławskie

budynek biurowo- mieszkalny Bialany Wrocławskie

Projekt budynku o funkcji mieszkalno- usługowej. Budynek o rzucie litery L, w którym w części usytuowanej od strony ulicy zlokalizowano biuro, a w części tylnej strefę mieszkalną właściciela firmy. W tym projekcie musieliśmy pogodzić dwie rzeczy- z jednej strony zależało nam na oddzieleniu części prywatnej od części biurowej, z drugiej jednak strony wytyczną  Inwestora było zapewnienie możliwości komunikacji pomiędzy obiema częściami zarówno na poziomie parteru, jak i piętra. Wejście do obu części znajduje się w wewnętrznym narożniku budynku. W części biurowej na parterze zlokalizowano open space, pomieszczenia socjalne i techniczne. Na piętrze zlokalizowane są dwa gabinety oraz hall mogący pełnić funkcję ekspozycyjną. Z hallu jest możliwość przejścia do części mieszkalnej budynku. W części mieszkalnej na parterze zlokalizowano część dzienną oraz pokój gościnny, na piętrze trzy duże sypialnie w tym jedną z garderobą i łazienki. Okna w części mieszkalnej zostały zaprojektowane w ten sposób, aby zapewnić domownikom maksimum prywatności mimo bliskiego sąsiedztwa z częścią biurową.

Materiały wykorzystane w projekcie są wynikową rozmów z Inwestorem i zapisów miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, które narzucają jako pokrycie dachu dachówkę w kolorze czerwonym.  Zdecydowaliśmy się na kontynuację ceramicznej okładziny w tym kolorze również na części elewacji. Na elewacji frontowej zastosowane zostało duże przeszklenie mające podkreślić reprezentacyjny charakter tej części budynku.

Budynek został wyposażony w pompę ciepła, rekuperację oraz ogrzewanie w systemie ściennym. Posadowienie na płycie fundamentowym i ocieplenie dachu pianką PUR pozwoliło na stworzenie energooszczędnego budynku o niskim zużyciu energii pierwotnej.

Powierzchnia użytkowa budynku to ok. 500 m2.

 

Projekt: 2019 r

W trakcie realizacji.
wizualizacje: Kamil Golec