dom przy Opatowickiej

dom przy Opatowickiej

Projekt domu jednorodzinnego dwulokalowego przy ul. Opatowickiej we Wrocławiu. Jednym z założeń projektu było zaprojektowanie piętra budynku w ten sposób, aby wykadrować widok na znajdujący się obok Kanał Opatowicki, którego bliskość jest dużym atutem działki. Zastosowaliśmy wertykalne okna od strony północnej. Od strony południowej dom otwiera się na ogród. Niewielkie otwory w ścianach szczytowych zapewniają prywatność w budynku. Parter budynku obejmuje jeden mniejszy lokal mieszkalny i część dzienną większego lokalu. Na piętrze zlokalizowano pokoje mieszkalne, część z nich z własnymi łazienkami. Podcienie budynku zaznacza strefę wejściową i służy za osłonę wejść do lokali. Forma budynku wynika z decyzji o wykonaniu piętra budynku jako w pełni użytkowej kondygnacji, bez skosów, za to z wysokimi oknami kadrującymi widoki na piętrze budynku. Zrezygnowaliśmy z wykuszy, balkonów, na rzecz prostej bryły, która również pozwala na zachowanie racjonalnych kosztów budowy.
Projekt: 2017