dom w Łężycach

dom w Łężycach

Projekt domu jednorodzinnego wraz z wolnostojącym garażem w Łężycach niedaleko Szczytnej

 

 

Inwestor: prywatny
Projekt: 2021
Wizualizacje: Kamil Golec www.digitalarch.pl

 

Inwestycja zlokalizowana jest na dużej działce o kształcie zbliżonym do trójkąta, o wschodnim nachyleniu, gdzie jedną z granic stanowi strumyk w pasem drzew, a drugą pastwisko. To malownicza, spokojna okolica i budynek miał raczej wtopić się w ten krajobraz niż nad nim dominować. Budynek mieszkalny wraz z garażem tworzą rozproszoną zabudowę zagrodową, przy czym budynek mieszkalny został zlokalizowany w najwyższej części działki, ponieważ stąd jest najlepszy widok na panoramę gór od strony południowej.

 

Na każdym etapie projektowania ważny był dla nas i inwestorów widok z poszczególnych części domu. Wchodzimy poprzez sień zakończoną witryną z widokiem na las i strumyk. Z części dziennej, poprzez okno tarasowe i okno narożne mamy widok na południe, w kierunku górskiej panoramy. Okno narożne jest ważnym elementem projektu, znajdujące się przy nim siedzisko było jedną z wytycznych, która towarzyszyła nam od początku projektowania. Na piętrze ważna była możliwość, aby z łóżka móc obserwować korony drzew znajdujących się wzdłuż strumienia, ale też mieć ten sam widok na południe tylko z innej, wyższej perspektywy. Możliwość obserwacji krajobrazu, drzew, pastwiska, ptaków, zmieniającej się pogody i pór roku była tym aspektem projektu, który był tutaj bardzo istotny, którą staraliśmy się zapewnić w każdym możliwym miejscu.

 

Chcieliśmy żeby budynek był częścią krajobrazu. Nie jest planowane robienie tradycyjnego ogrodzenia, poza naturalnymi wydzieleniami nieformowanymi żywopłotami. Naturalną granicę od strony wschodniej stanowi strumyk meandrujący w gęstych zaroślach. Znaczna część działki planowana jest do zachowania jako kwietna łąka z endemicznymi gatunkami roślin.

 

Parter budynku jest pomyślany jako otwarta przestrzeń, dająca możliwość różnorodnej aranżacji meblami, którą będzie można zmieniać i modyfikować w trakcie jej użytkowania. Kilka stałych elementów stanowią kominek pod schodami, duża kuchenna wyspa i siedzisko w oknie. Na piętrze zlokalizowano na antresoli dodatkową przestrzeń do czytania i odpoczynku, która stanowi przedłużenie części dziennej domu.

 

Zastosowane w projekcie materiały elewacyjne to nawiązanie do tradycji regionu i życzenie inwestorów, aby wprowadzić do projektu elementy naturalnej cegły , która pojawia się na elewacjach budynków i w formie ceglanego bruku na tarasie. Zarówno deski elewacyjne modrzewiowe wybarwione na ciemny kolor , jak i cegła, będą patynować i zmieniać się w czasie. Zależało nam na szczerości użytych materiałów, na tym aby nie stosować materiałów które imitują inny materiał. Przy zachowaniu współczesnej formy budynku wplecione do projektu zostały też elementy sudeckiej architektury, takie jak pionowe deskowanie szczytu budynku, taras w podcieniu, zastosowanie sieni dzielącej budynek na strefy o różnych funkcjach.